DSC_7878.jpg

Το Σινεμά συναντά τις Καλές Τέχνες

Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους.

Μπορούν τα αποσπάσματα μιας ταινίας να γίνουν η αφορμή για να φτιάξουμε τους δικούς μας χαρακτήρες, να ζωγραφίσουμε το αγαπημένο μας καρέ, να δημιουργήσουμε το δικό μας storyboard, να αναπαραστήσουμε τις δικές μας σκηνές, να γράψουμε τους δικούς μας διαλόγους, ακόμα και να αλλάξουμε το φινάλε της ιστορίας;

Μπορεί ένα βιβλίο, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα κτήριο, μια φωτογραφία, ένα comic, ένα μουσικό θέμα να μας φέρει σε επαφή με τις καλές τέχνες μέσα από τη μαγεία του σινεμά και να μας κάνει να αγαπήσουμε την τέχνη του κινηματογράφου; Άραγε μπορούμε να γίνουμε οι σινεφίλ του σήμερα και του αύριο καλλιεργώντας παράλληλα μέσα από τον κινηματογράφο μια σφαιρική αντίληψη για τη ζωή και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τον κόσμο;

CinemaArt.png
DSC_9548.jpg

Κινηματογραφικό αρχείο ή αλλιώς από το χθες στο τώρα

Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους.

Αποσπάσματα από κλασσικά αριστουργήματα του κινηματογράφου γίνονται το ερέθισμα να αντιληφθούμε τις αρχές της κινούμενης εικόνας και να αφουγκραστούμε την ανάγκη του ανθρώπου να απεικονίσει και να αναλύσει την κίνηση. Με απλό τρόπο, ανακαλύπτουμε με τους μικρούς θεατές μας το πως ο κινηματογράφος, από τεχνικό μέσο καταγραφής της κίνησης με την εφεύρεση των αδελφών Lumiere μετεξελίχθηκε σε Τέχνη από τον Melies, πώς από τον βωβό κινηματογράφο προχωρήσαμε στην προσθήκη ήχου και χρώματος και πόσο σημαντικό είναι το μοντάζ. Μαζί θα αφουγκραστούμε το πως δημιουργήθηκαν κινηματογραφικά ρεύματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς όπως Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και αλλού, καθώς και κινηματογραφικά είδη όπως το ντοκιμαντέρ, το animation, το μιούζικαλ, το φιλμ νουάρ, το γουέστερν και άλλα.

CinemaArchive_2 copy.png
DSC_8070.jpg

Με μια ταινία «πάω» παντού

Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους.      

Μια σκηνή ταινίας, μια ιστορία γίνεται το μέσο, το ερέθισμα να ταυτιστούμε, να κατανοήσουμε, να αποκτήσουμε βήμα, να εμπλακούμε σε δημιουργικό διάλογο, να διατυπώσουμε άποψη, να αισθανθούμε, να διεγείρουμε τη φαντασία μας, την αυτοπεποίθηση μας και τον αμοιβαίο σεβασμό. Μέσα από επιλεγμένες θεματικές ενότητες ασχολούμαστε με οικείο τρόπο με καθημερινά θέματα που αφορούν παιδιά και νέους.  Θέματα όπως η φιλία, το περιβάλλον, η οικογένεια, η ειρήνη, η μετανάστευση, η δημιουργικότητα, η διαπολιτισμικότητα, η διαφορετικότητα, το διαδίκτυο και η ασφάλειά μας μέσα σε αυτό, ο σεβασμός στον εαυτό μας και η αντίδραση στον εκφοβισμό, μας οδηγούν σε ένα μέρος, όπου όλοι μπορούν να δουν τα πράγματα σφαιρικά και με το απλό τι|πού|ποιος|γιατί|πώς...όλα θα μπορούσαν να είναι και έτσι και αλλιώς...

CinemaNewProject_2.png
IMG_11.jpg

Δημιουργία Κινηματογραφικής Λέσχης

Mπορεί μέσω μιας προβολής ταινίας να ειπωθεί μια ιστορία που να τονώνει την κινηματογραφική αγωγή και παιδεία και να δημιουργεί νοήμονες θεατές με σκεπτικό και κριτική αντίληψη; Κάθε σχολείο, πνευματικό κέντρο, δήμος και κοινότητα, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, οπουδήποτε θα μπορούσε να αποκτήσει τη δική του Κινηματογραφική Λέσχη. Ελάτε να φτιάξουμε μια κινηματογραφική λέσχη που να δημιουργεί τους σινεφίλ που αντιλαμβάνονται τον κινηματογράφο ως έργο τέχνης και μέσο έκφρασης και επιλέγουν τη συμμετοχή τους σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, επισκέπτονται το σινεμά και το θερινό της περιοχής τους. Με απλούς τρόπους και συγκεκριμένα βήματα οργανώνουμε μαζί μία Κινηματογραφική Λέσχη.

Επίσης παρέχεται συμβουλευτικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, υπεύθυνους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, υπεύθυνους δήμων και κοινοτήτων και ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά.

 

CinemaPersons.png
IMG_5544_DxOFP.JPG

 

Δημιουργικές δράσεις πριν ή μετά από προβολή ή παράσταση.

Για παιδιά και εφήβους.

Είναι πεποίθηση μας πως το σινεμά και το θέατρο δεν ξεκινούν και δεν τελειώνουν με την παρακολούθηση μιας ταινίας ή θεατρικής παράστασης, αλλά ότι η γοητεία και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους διαρκούν και μπορούν να δώσουν ουσιαστικά ερεθίσματα στα παιδιά για να εκφραστούν. Με αφετηρία μια ταινία ή/και μια παράσταση, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν με το θέμα του έργου πριν την παρακολούθησή του, να αποκτήσουν ερεθίσματα και κίνητρα, καθώς και τη διάθεση να ανακαλύψουν πτυχές από το έργο που πρόκειται να δουν, να διεγείρουν τη φαντασία τους και να εξωτερικεύσουν πτυχές των δικών τους ιδεών και συναισθημάτων.  Με αυτόν τον τρόπο, ή ταινία ή/και το θεατρικό έργο γίνονται μια εμπειρία συνάντησης ανάμεσα στην τέχνη του κινηματογράφου ή του θεάτρου και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν οι μικροί θεατές λειτουργούν σαν ένας καμβάς που κινητοποιεί χωρίς να επηρεάζει την ίδια την ιστορία με τις αμέτρητες δυναμικές της που θα ξετυλιχθεί λίγο αργότερα μπροστά τους. Μετά την παρακολούθηση, ποικίλες δράσεις, ερωτήματα, συζητήσεις μπορούν να γεννηθούν, να συζητηθούν και να «δουλευτούν» με τα παιδιά, με πυρήνα τη γνώση και άξονα τη βιωματική προσέγγιση και το παιχνίδι. 

CinemaTravel.png
IMG_0169.JPG

 

Σινεμά+Πόλη | Παιδί+Γειτονιά

Για παιδιά και εφήβους.

Η έβδομη τέχνη από τη γέννησή της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικονογραφίας του αστικού τοπίου. Η πόλη μετατράπηκε σε πρωταγωνίστρια, ντεκόρ, θεματικό πλαίσιο, πολιτικό και κοινωνικό σύμβολο, δημιούργησε εικόνες για το παρελθόν και οράματα για το μέλλον.

Με ερέθισμα την κινηματογραφημένη πόλη, ξεδιπλώνουμε την εικόνα των παιδιών για την πόλη τους, τη γειτονιά τους, χαρτογραφούμε όσα παρατηρούν, όσα αγαπούν ή θα ήθελαν να αλλάξουν. Αφουγκραζόμαστε την ιστορία και τις αλλαγές που γνωρίζουν ή βιώνουν στον τόπο τους και διαμορφώνουμε μαζί τους τη συλλογική μνήμη. Ταξιδεύουμε σε μέρη μακρινά που έχουν επισκεφθεί ή που θα ήθελαν να δουν από κοντά και ανοίγουμε ένα μονοπάτι για τον ιδανικό τόπο των ονείρων τους. Οι μικροί συνοδοιπόροι μας, γίνονται κάτοικοι, τουρίστες, ταξιδιώτες, θεατές, φωτογράφοι, ερευνητές και εξερευνητές υπαρκτών και μη υπαρκτών πόλεων. 

CinemaIntro.png
DSC_7876.jpg

New Project

 ΠΡΟΣΕΧΩΣ

CinemaTraining_2.png